Mică producţie în saci a ciupercilor pleurotus

1. Scurta privire asupra cresterii. Materia de baza se marunteste se umezeste (între timp se poate eventual expune la efecte termice) apoi adaugam miceliul la materialul de baza racit si punem amestecul în saci de folie gauriti. Tinuti în loc adecvat timp de 20–25 de zile sacii se vor albii si vor deveni compacti. În conditii prielnice pe gauri apar forme incipiente de ciuperci. Perioada de recolta dureaza 1-2 luni. (Cresterea pe butuci este prezentata într-un alt ghid)
Materii de baza. Pentru productia ciupercilor Pleurotus este adecvata folosirea urmatoarelor materii prime, în stare sanatoasa si uscata: paiele de cereale, tulpina de porumb, cocenii de porumb, tulpina de sorg, paiele de rapita si in, spacul de cânepa, etc. Sa nu folosim singure paiele plantelor de soia, mazare, lucerna, trifoi, destinate producerii de seminte, decât în combinatie cu paie de cereale în procent de 20-30%. Se mai poate folosi rumegusul si spanul de foioase, pastrate sanatos si uscat, cu exceptia salcâmului, stejarul nobil. Dintre brazi se poate folosi numai rumegusul si spanul molidului.
Rumegusul marunt de la drujba se poate folosi numai în amestec cu materiale mai “dure” (span, pai maruntit), pentru ca mareste capacitatea de retinere a apei a acestor materiale care folosite în exclusivitate se “înbâcnesc” din cauza lipsei de aer. Marimea granulelor trebuie astfel realizata încât 10 kg de material uscat sa retina 18-20 litri de apa (=65-70%). Materialul lemnos taiat cu fierastraul în stare complet uscata (mobila, unelte, etc.) are rumegus si span mai stabil decât lemnul crud pentru ca acesta din urma se poate mucegai sau râncezii în cursul depozitarii.


Paioasele le taiem în bucati de 1-3 cm sau le macinam, coceanul de porumb se macina în granule de 0,5-1,5 cm. Unul dintre cele mai bune materiale de baza, tulpina de porumb depozitata în stare uscata si în conditii optime (chiar si în gramezi traditionale pt. furaj), se marunteste cât mai bine în bucati de 0,5-1 cm. Materialului astfel maruntit se poate adauga în mod avantajos si 10-30% rumegus.
Umezirea tratarea termica a materialului de baza. Materialul umezit si însamântat trebuie bine ferit de larvele diferitelor musculite si de mucegai. Acestea sunt înlaturate prin tratament termic si substante chimice. Noi preferam tratamentul termic, eventual completat cu solutie de Mirage EC45 pentru distrugerea mucegaiului (ciupercile Pleurotus suporta relativ bine aceasta substanta). În perspectiva însa este indicata evitarea folosirii substantelor chimice, în cazul unor cantitati mai mari de miceliu, a speciilor mai rezistente si a metodei scufundarii. Metoda amintita anterior are si corespondent pentru utilizare în cantitati industriale.
Umezire cu apa fierbinte. Umezirea se face pe suprafata betonata spalata bine anterior cu jet de apa, sau în tavi curate si în cazi. La 10 kg de material uscat se adauga 18-20 litri de apa fierbinte amestecând gradat. Înainte de fierbere putem pune în apa 10ml Mirage la 100 l de apa (la 100 kg compost umed 10ml). Din compostul astfel obtinut si apoi racit la 20-28° C, facem, adaugând 4-5 litri de miceliu, 3-4 saci de câte 10-12 kg fiecare. Daca umezim cu apa rece numai în cazul unui rumegus, span, proaspat si “sanatos” atunci sa nu neglijam MIRAGE si sa nu facem mai mult de 3 saci din 5l de miceliu.
Metoda scufundarii. În cazul acestei metode sa nu folosim în exclusivitate rumegus respectiv span, ci (daca tot am ales aceasta metoda) sa adaugam 10-20% paie sau cocean, tulpina de porumb. Materialul de baza asezat în cos, recipient cu gratii sau sac permeabil, se aseaza sub apa într-un vas mare si se fixeaza ca sa nu se poata ridica. Apoi se ridica temperatura apei la60- 65°C sau se introduce materialul de baza în apa de aceasta temperatura. Dupa ce temperatura de 60-65°C s-a restabilit, o mentinem (încalzitorul se pune la minim) timp de 20-25 minute. Apoi urmeaza scoaterea si scurgerea. Dupa scurgere materialul se pune la “dunst” fie în sac fie varsat. Aceasta se poate face de exemplu pe podea curata acoperita cu folie sau în lazi. Materialul se acopera tot cu folie curata. Între timp completam apa din recipient si cufundam materialul urmator. Dupa scurgere îl adaugam la cel deja existent si punem folia deasupra din nou. Deci în aceeasi zi putem cufunda mai multe portii. Materialul de baza ramâne relativ cald (45-50°C) pâna a doua zi si se înmultesc microorganismele ce prefera temperaturile mai ridicate (bacteriile) care mai târziu vor oferi o oarecare protectie ciupercii Pleurotus împotriva mucegaiului. Din apa de cufundare (un lichid maroniu) ramasa, putem pune la pastrare 1-2 l în sticle cu care mai apoi vom “altoi” apa de cufundare urmatoare daca în decurs de o saptamâna pregatim din nou saci. Din 4-5 litri de miceliu putem face 5-6 saci de 15-18kg.
Aburire uscata la 100°C timp de o ora. Aceasta este o metoda pentru productie industriala dar cu pricepere pote fi realizata si în mica productie. Punem apa la fiert pe fundul unui butoi, deasupra apei este un grilaj pe care se pune materialul de baza care este penetrata de aburi, iar sus aburii ies pe sub capac. Daca folosim arzator cu gaz pentru fierberea apei, trebuie sa apelam la priceperea si cunostintele unui specialist pentru aplicarea corespunzatoare si lipsita de riscul accidentarii a acestei metode (supapa de siguranta cu magnet pe arzator, asezarea si mânuire acestora etc.). Dupa aburire rasturnam materialul de baza (recipientul sau butoiul poate fi basculabil) pe podea spalata cu jet de apa, în tavi sau cazi. Umezirea se face cu apa rece (la 10 kg material uscat 16-18 litri) amestecând permanent. La materialul care astfel sa racit, se poate adauga miceliul. Din 4-5litri de miceliu se pot face 4- 5 saci de câte 10 -12 kg.
Însamintarea, umplerea sacilor. Se amesteca uniform cu mâna miceliul sfarâmat cu materialul de baza umezit (65-70% continut de apa) si racita pâna la 22-28°C pe o suprafata betonata bine spalata, în tavi de metal sau în cada. Apoi umplem sacii de folie cu acest amestec bine tasat si legam foarte strâns gura sacilor. În sacii lati de 40-55 cm si grosimea de 0,04-0,05 mm confectionati din folie îndesam 10-15 kg de material pâna la o înaltime de 50-60 cm. În cazul sacilor mai mari, mijlocul continutului lor se poate înbâcsi în timpul verii. Se gaureste sacul cu un obiect ascitit cu o grosime cca 10 mm ca o tesatura fie înainte fie dupa umplere.
Nu se amesteca miceliul diferitelor ciuperci!

Întesare. Întesarea sacilor se face în locuri aerisite, curate (pivnite, demisol, garaj, coridor, cladiri anexe etc.) cu temperatura de 18-20°C pe pardoseala, podea pamânt sau pe rafturi, în asa fel încât sacii sa nu se atinga. Locul sacilor trebuie curatat si dezinfectat cu apa cu dezinfectant în prealabil. Sacii nu se pot pune în apopiere de cartofi, morcovi, leguminoase. Dupa asezare sacii trebuie imediat dezinfectati cu praf antigândaci sau muste (la fel si înprejurimile sacilor) ca de exemplu Piretrin, Male, Domotox etc.
Întesarea dureaza 15-25 zile în functie de temperatura,materialul de baza folosit si de cantitatea de miceliu. Trebuie asigurata si iarna temperatura de cel putin 18°C. Daca temperatura încaperii creste vara peste 23-25°C, trebuie miscat aerul cu un ventilator mic în jurul sacilor, mai ales daca întesam mai multi saci. Formele incipiente de ciuperci încep sa apara între ziua a 15-25-a.
Procesul de productie a recoltei, recolta. Blocurile albite si compacte sunt puse în productie la locul întesarii sau trasportate în alta încapere sau cu exceptia verii, în corturi de folie izolate si umbrite. Sacii sunt pusi la productie în pozitie ridicata pe podea sau pe rafturi, dar iarna se pot pune unul peste altul culcat 2-4 saci pe pardoseala Mutarea nu îi afecteaza.Transportul sacilor incubati se face cu foarte mare grija,evitind desprinderea foliei de exteriorul compostului incubat.
Conditiile declansarii producerii recoltei: Scaderea temperaturii materialului de baza cu câteva grade C (ex. De la 26° la 20-22° sau 22-24°C la 18-20°), umiditate ridicata, aerisire mai intensa, putina lumina naturala sau artificiala. Soiurile actuale (HK 35, 357, G24 Ps-saka ZU ,K12 ,P80 etc.) pot fi productive tot anul la temperatura de 15-25°C, la temperatura de 10-12°C dezvoltarea ciupercilor este lenta. Ciupercile apar pe gaurile din folie. Daca este putin aer curat, ciupercile se pot forma sub folie sau formeaza paluie, eventual se dezvolta în forma de corali sau li se îngroasa tulpina, dar se pot malforma si din cauza chimicalelor sau miros de ulei. Unii producatori în momentul declansarii productiei taie folia pe lânga câteva gauri, dar de obicei acest lucru nu este necesar. Pardoseala trebuie stropita de mai multe ori pe zi, dar nu si ciupercile sau sacii. Ciupercile nu pot fi tratate cu substante anti gândaci, în încapere nu se poate folosi nici spray înpotriva mustelor.
Recolta apare periodic aproximativ din doua în doua saptamâni. Perioada de productie dureaza 1-2 luni, cu 3-4 valuri de recolta. Daca blocurile devin usoare , uscate dar par sanatoase dupa primul sau al doilea val de recolta, le putem injecta cu apa (cu furtun, sau facem o gaura în partea de sus), apoi se compacteaza din nou si se leaga. În aceste cazuri sacul se poate tasa chiar si la jumatate din volumul initial în timp ce îl lovim de pardoseala cu fundul. Dupa terminarea procesului de producere de recolta, blocurile trebuie puse la mare distanta de locul initial, locul lor trebuie curatat si dezinfectat cu apa cu solutie dezinfectanta (hipo). Nu se pun blocuri noi lânga blocuri în productie. Compostul înca alb, necontaminat cu mucegai poate fi folosit la furajarea oilor, vitelor, porcilor . Recolta probabila este 15-25% din greutatea compostului umed. Palaria ciupercilor prea coapte îsi pierde culoarea, se îndeapta, se rasuceste în sus si marginea devine ondulata, devine tare si înprastierea sporilor se înteteste ceea ce poate provoca alergie sau tuse. Sa nu asteptam cu culesul pâna la acest moment. Palaria ciupercilor bune de cules sunt înca îndoite înspre interior la margini. Partea de sus a tulpinei ciupercilor tinere se poate gati, se taie felii subtiri. Palaria se marunteste perpendicular pe striatii.
Cele mai simple moduri de preparare: pane, tocanita, sosuri pentru paste fainoase, supe, ciuperci cu oua, chiftele, sandvisuri, salate etc. Modul de conservare casnica (dupa maruntire): uscare (apoi se poate si macina), conservare natur sau în otet cu dubla dunstuire sau congelarea semipreparatului. Ciupercile proaspete desfacute în „frunze” si ambalate se pot tine 2-3 zile în frigider iar mâncarurile cu ciuperci 1-2 zile.
Ciupercile Pleurotus de crescatorie se pot pune în vânzare libera la pret de piata. Daca e necesar, trebuie dovedita originea lor din crescatorii pentru care de regula se accepta si dovada achizitionarii miceliului (adica faptul ca nu sunt culese din „natura” pentru ca acestea trebuie prezentate inspectorilor pietelor).
MICELIUL (pe bob de grâu). Miceliul se poate pastra 1-2 saptamani in locuri umbroase la temp de 10 -120 C sau chiar 1 luna la 2-40 C.Se admite putina umezire si patare al miceliului dar in ansamblu trebuie sa fie albi,culoarea galbena semnificand imbatranirea.in cazul folosirii unui miceliu inbatranit se recomanda marirea dozei cu 1-2 litri la 100 kg compost.miceliul se dozeaza in functie de tehnologia de productie aleasa dar si experienta producatorului conteaza.Se recomanda in general 4-6 litri(2,5-3,5kg)miceliu la 100 kg compost umed.
Pentru o munca eficienta este necesara, în afara de ghidul de productie si propria experienta de producator, de aceea productia trebuie începuta cu cantitati mici.

Literatura de specialitate: Szili István – Gombatermesztés, 1994